poniżej podaję przepis :
składniki :
4 kawałki (porcje) z fileta łososia, 2 kostki rosołowe, 1 cytryna, około 100 ml. śmietanki UHT 12 %, 100-200 ml białego wina, 5 łyżek oleju roślinnego, 1/2 kostki masła, pieprz, zioła prowansalskie,
sposób przygotowania :
w szklance rozpuszczamy w minimalnej ilości wody 2 kostki rosołowe i następnie nacieramy tym kawałki łososia. Na głębokiej patelni smażymy w oleju rybę , podczas smażenia stopniowo dodajemy masło i drobno startą skórkę z całej cytryny, smażymy całość jeszcze chwilkę,następnie resztę cytryny wyciskamy na patelnię, dodajemy około 100-200 ml. białego wina (około 3/4 szklanki) i całość dusimy bez przykrycia aż wino odparuje.
Następnie dodajemy do smaku pieprz i zioła prowansalskie (nie solimy ryby), wyjmujemy kawałki ryby na talerze a do pozostałego sosu na patelni dodajemy smietankę i dobrze mieszamy, dusimy jeszcze około 1-2 minut następnie polewamy gotowym sosem kawałki łososia i np. ryż czy ziemniaki jako dodatek, podajemy z surówką i białym winem do popicia... SMACZNEGO