Poniżej przepis na pyszne danie dla 4 osób,
potrzebne składniki :
- 4 duze garście przegrzebek (już obranych z muszli) lub około 10-15szt. całych w muszlach
- 6-8 plastrów wędzonego boczku
- 6 ząbków czosnku
- 1/2 cytryny
- 300ml tlustej (około 30%) - słodkiej smietany
- główka sałaty lodowej
- 6-8 łyżek oliwy z oliwek
- sol i pieprz do smaku
Przygotowanie :
Jeżeli mamy całe muszle to otwieramy je nożykiem i do miseczki z zimną wodą wkładamy zawartość z muszli, następnie "oczyszczamy" małże tak aby zostały tylko te białe duże (właściwe) kawałki małży, które przepłukujemy w zimnej wodzie.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek,później dodajemy przegrzebki i drobno przeciśnięty czosnek, smażymy jeszcze całość chwilę (około 2-3 minut) tak aby przegrzebki były lekko zarumienione z każdej strony.
należy uważać aby zbyt długo nie smażyć , gdyż później nasze małże będą za bardzo "gumowate"..
Na patelnię wciskamy pół cytryny (sok), następnie dodajemy na patelnię śmietankę i całość kilka minut gotujemy (dusimy). Po kilku minutach dodajemy pokrojone drobno w kostkę liście sałaty lodowej i jeszcze chwilę dusimy wszystko razem na patelni w śmietanie, tak aby sałata "zmiękła". Całość doprawiamy pieprzem i solą.
Po kilku minutach danie gotowe, bardzo szybki i prosty sposób, smakuje rewelacyjnie....