kutry-forum.pl

Forum wędkarzy morskich
Obecny czas: 28 Mar 2024, 21:43



Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
PostWysłany: 22 Maj 2011, 10:03 
Offline
Moderator Globalny
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 Maj 2011, 19:28
Posty: 125
Miejscowość: Białe Błota
Witam
Mój przepis na wątróbkę z dorsza (marynowaną) jest taki :
do słoika wkładam 1/3 wcześniej umytej i wypłukanej wątróbki, układam warstwami lekko posypując solą i pieprzem do 1/3 max 1/2 słoika, na wierchu dodaję jeszcze liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego,oraz pół ząbka czosnku (jeżeli ktoś lubi).
Całość zakręcam ,wstawiam do garnka z wodą, trzeba nalać taką ilość wody aby nie była większa od zawartości słoika (poziomu). Wszystko to zagotowuję (pasteryzuję) na wolnym ogniu przez około 1 godzinkę.
Odstawiam do wystygnięcia i gotowe.
Polecam szczególnie do wysokoprocentowych napojów :D


Góra
 Profil  
 
PostWysłany: 22 Maj 2011, 10:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 Maj 2011, 20:49
Posty: 20
Miejscowość: Trzemeszno
Oto mój przepis na watróbkę smażoną (pycha) :
wątróbkę opłukuję w wodzie i odsączam, następnie posypuję lekko solą i pieprzem oraz obtaczam w mące .Całość kładę na rozgrzanym oleju w patelni i smażę.
Bardzo proste i szybki danie , no i jakie pyszne :)


Góra
 Profil  
 
PostWysłany: 17 Lis 2011, 14:13 
Offline

Rejestracja: 17 Lis 2011, 13:48
Posty: 1
Miejscowość: Jarosławiec
Moje wariacje na temat wątróbki z dorsza.wypróbowane na rybakach z bardzo dobrym skutkiem,więc z czystym sumieniem mogę polecić.
!.najważniejsze-wątróbkę wymoczyć przez 3 godz w solance(stężenie soli tak żeby jajko pływało).
po wymoczeniu płuczemy i układamy w słoiczkach(ja używam po koncentracie pomidorowym,lub dżemie)
do każdego słoika kawałek liścia laurowego,ziele angielskie,kilka ziaren pieprzu,1/2ząbka czosnku.szczyptę soli lub wegety.co kto woli
A oprócz tego jak kto lubi:
papryka i kurkuma
oregano i bazylia(lub zioła prowansalskie)
przyprawa do owoców morza(może być do ryb)
curry i papryka(słodka)
cebulka
słoiki napełniamy 3/4.
do garnka,zalewamy zimną wodą tak aby zawartość słoików była zanurzona.zagotowujemy na wolnym ogniu.Od momentu zagotowania 1 godz tak aby woda się tylko "mrużyła".studzimy w tej wodzie.Operację powtarzamy.o godzinie słoiczki wyciągamy,stawiamy"na głowie"aby się na 100%zassały.

Wyśmienita jako przekąska do szlachetnych trunków ;) i nie tylko
Ponieważ jak wspomniałam przetestowałam moją wątróbkę na rybakach,a oni się najlepiej na tym znają- od wiosny ten i inne rarytasy rybne będą do skosztowania na nowej jednostce do połowów wędkarskich w Jarosławcu.
Życzę smacznego!!!!!


Góra
 Profil  
 
PostWysłany: 15 Maj 2012, 17:46 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 Lip 2011, 20:27
Posty: 65
Miejscowość: lubicz
Witam
Żona sporządziła wątróbki według przepisu Huberta.Po wyjęciu ze słoika moja mama ,,udoskonaliła'' to odrobiną majonezu i octu jabłkowego.Pycha!!


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  






cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group