kutry-forum.pl

Forum wędkarzy morskich
Obecny czas: 28 Mar 2024, 13:00



Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
PostWysłany: 14 Paź 2014, 19:35 
Offline
Moderator Globalny
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 Maj 2011, 19:28
Posty: 125
Miejscowość: Białe Błota
Witam,
poniżej mój przepis na wędzone rybki :
1) całe ryby (makrele, dorsze, czarniaki, karmazyny lub podobnej wielkości ryby), dokładnie czyścimy i myjemy w wodzie , następnie przesypujemy gruboziarnistą solą , całe muszą być obtoczone solą. Zostawiamy na około 2 godziny po czym opłukujemy ryby wodą i wycieramy (ręcznikiem papierowym), następnie wieszamy na haki w wędzarni i zostawiamy na około 1-2 godziny aby przeschły.
Dopiero później możemy rozpalać wędzarnie i rozpoczynać proces wędzenia.

2) filety (polędwice) z ryb , im większe filety tym lepiej, zostawiamy skórę na płacie z fileta lub polędwicy i tak samo jak z całymi rybami : myjemy, obtaczamy w grubej soli (nacieramy) , tutaj ważna uwaga : max. po 1 godzinie i należy umyć filety z soli i obsuszyć, gdyż będą zbyt słone, można lekko posypać grubo zmielonym pieprzem na wierzchu

Proces wędzenia :
filety (lub polędwice) zawsze układam na górze nad resztą wędzonych ryb (w całości), układamy na kratce- ruszcie skórą do dołu i pod nimi wieszamy całe ryby na hakach.

Następnie rozpoczynamy proces wędzenia, przez pierwsze 3 godziny wędzimy w temperaturze 40 max.50 stopni w dużej ilości dymu, następnie ostatnią godzinę ( czwartą) podwyższamy temperaturę do 70-80- stopni. Bardzo ważne jest pilnowanie temperatury aby podczas wędzenia nie była większa...
Wędzę osobiście na drzewie z olchy, ale to kwestia gustu. Rybki wychodzą wyborne- palce lizać !
Życzę smacznego


Załączniki:
Komentarz do pliku: Ryby w wędzarni
DSCF2312.JPG
DSCF2312.JPG [ 115.64 KiB | Obejrzany 12786 razy ]
Komentarz do pliku: uwędzone ryby i polędwice z dorsza
DSCF1397.JPG
DSCF1397.JPG [ 110.49 KiB | Obejrzany 12786 razy ]
Góra
 Profil  
 
PostWysłany: 16 Sty 2015, 20:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 Paź 2013, 18:22
Posty: 8
Miejscowość: xxx
Mam pytanie czy wędziłeś już dorsze, jeśli tak to napisz jakie w smaku były.


Góra
 Profil  
 
PostWysłany: 21 Sty 2015, 16:16 
Offline
Moderator Globalny
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 Maj 2011, 19:28
Posty: 125
Miejscowość: Białe Błota
Oczywiście, że wędziłem dorsze, w całości mniejsze sztuki , takie do 1 kg. i polędwice z tych dużych dorszy ponad 10 kilogramowych, w smaku są bardzo dobre ! Polecam ( na zdjęciu powyżej uwędzone polędwiczki z dorszy)
Generalnie wędzę każdą rybę złowioną w morzu :)


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  






cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group