kutry-forum.pl

Forum wędkarzy morskich
Obecny czas: 28 Mar 2024, 15:53


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Dorsz z grilla
PostWysłany: 18 Maj 2011, 20:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 Maj 2011, 20:49
Posty: 20
Miejscowość: Trzemeszno
Witam
Robił ktoś dorsza z grilla, jeżeli tak to dajcie jakieś przepisy.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Dorsz z grilla
PostWysłany: 19 Maj 2011, 19:01 
Offline

Rejestracja: 19 Maj 2011, 18:55
Posty: 7
Miejscowość: Toruń
Ciekawy temat, nigdy nie próbowałem, niech ktoś napisze czy warto z grilla.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Dorsz z grilla
PostWysłany: 19 Maj 2011, 19:05 
Offline

Rejestracja: 19 Maj 2011, 18:51
Posty: 2
Miejscowość: toruń
nie robiłam jeszcze dorsza z grilla jednak mojemu marynarzowi najbardziej smakuje tak:
*na patelni podsmażyć kawałki dorsza na maśle około minuty z każdej strony
*następnie posmarować za pomocą pędzelka musztardą ostrą - obtoczyć w bułce tartej
*dosmażyć spanierowane kawałki na maśle - usmażonego dorsza posypać ziarnami gorczycy


życzę smacznego


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Dorsz z grilla
PostWysłany: 23 Maj 2011, 18:00 
Offline
Moderator Globalny
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 Maj 2011, 19:41
Posty: 24
Miejscowość: Bydgoszcz
KOCHANI jeśli macie ochotę to sprawdzcie mój sposób ,tradycyjny ale w sezonie grillowym jakże inny od ciągłego zajadania karkówki i kiełbas.


-wypatroszonego i wymytego dorsza (mniejsze sztuki w całości większe kroimy w dzwonka )
-marynujemy w białym winie z dodatkiem koperku , cytryny,szczyptą soli morskiej i odrobiną pieprzu tak na 4-5 godzin
-po zamarynowaniu rybki smarujemy po wieszchu roztopionym masłem.

I NA RUSZT
pamiętajcie tylko , że to delikatne miąsko więc trzeba dobrze przypilnować aby nie przypalić :D

Białe mięsko pod chrupką skórka znaczy się pycha!!


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Dorsz z grilla
PostWysłany: 10 Cze 2011, 16:03 
Offline
Moderator Globalny
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 Maj 2011, 19:41
Posty: 24
Miejscowość: Bydgoszcz
POLECAM

10 filetów z dorsza
2 szklanki mleka
sól i pieprz

SOS
1/2 szklanki oleju
2 łyżki octu winnego
2 łyżki gęstego przecieru pomidorowego
2 łyżki wódki
2 łyżki sosu sojowego lub rybnego
1 łyżka musztardy
1/4 łyżeczki ostrej papryki
3 łyżki cukru
sól i pieprz do smaku




Filety umyć, osuszyć, podzielić na porcje, zalać mlekiemz dodatkiem dużej ilości pieprzu i odstawić w chłodne miejsce na około 3 godziny.
Następnie ryby wyjąć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posolić i opruszyć obficie pieprzem.

Przygotowanie sosu: wymieszać wszystkie składniki nic łatwiejszeg.


Posmarować porcje ryby sosem, ułożyć na aluminiowej tacy i zapiekać na grillu 15-20 minut, co jakiś czas smarując dorszyka pozostałym sosem.



SMACZNEGO :roll:


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  






cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group