POLECAM
10 filetów z dorsza
2 szklanki mleka
sól i pieprz
SOS
1/2 szklanki oleju
2 łyżki octu winnego
2 łyżki gęstego przecieru pomidorowego
2 łyżki wódki
2 łyżki sosu sojowego lub rybnego
1 łyżka musztardy
1/4 łyżeczki ostrej papryki
3 łyżki cukru
sól i pieprz do smaku
Filety umyć, osuszyć, podzielić na porcje, zalać mlekiemz dodatkiem dużej ilości pieprzu i odstawić w chłodne miejsce na około 3 godziny.
Następnie ryby wyjąć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posolić i opruszyć obficie pieprzem.
Przygotowanie sosu: wymieszać wszystkie składniki nic łatwiejszeg.
Posmarować porcje ryby sosem, ułożyć na aluminiowej tacy i zapiekać na grillu 15-20 minut, co jakiś czas smarując dorszyka pozostałym sosem.
SMACZNEGO