Drogie wilki morskie aż wstyd się przyznać ale nigdy nie miałem okazji skosztować tego cuda aż do teraz.
Znajomy do wody ognistej podaje to cudo i palce lizać.
Poprosiłem aby zdradził jak to robi więc dzielę się z Wami tą wiedzą :
Dorsza należy napierw przygotowac do wędzenia w solance lub przesypać go solą. Oczywiście ryba musi zostac wcześniej wypatroszona, oczyszczona i wypłukana. Po około 3 godzinach w solance, dorsza wieszamy w wędzarni rozgrzanej do 30-50 stopni, na minimum 2 godziny. Pod koniec wędzenia temperaturę można podnieśc do 80-100 stopni na 20 do 30 minut.
Oczywiście z tego co zdradził wszystko zalęży od gatunku drzewa w którego dymie wędzimy ( niestety nie chciał powiedzieć jakiego używa)
Jeżeli macie doświadczenie w tej dziedzinie to podzielcie się