Pyszny i prosty przepis na smażone filety z dorsza w zalewie octowej:
Składniki :filety z dorsza (około 8-10 sztuk),
sól,
sok z cytryny i mąka,
1-2 cebule,
5 szklanek wody,
1 szkl. octu (10%),
5 łyżek. cukru,
1/2 łyżeczki ostrej papryki
jedna łyżeczka "vegety"
kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu, liść laurowy
Sposób przygotowania:1-Filety posolić, skropić sokiem z cytryny, obtoczyć w mące i usmażyć. Cebulę pokroić w półplasterki i zeszklić. W naczyniu ułożyc na przemian filety i cebulę.
2-Składniki zalewy zagotowac i gotować ok 3 - 5 minut (bez octu), dodać ocet na sam koniec do zalewy i gotowac jeszcze około kilku minut
3-Gorącą zalewą zalać rybę. Odstawić na 12 h , aby ryba przeszła.
SMACZNEGO